ro

MarianaWeb Mobile MarianaWeb
Articole » Diverse

Editare fișiere video în Avidemux 2.6

03-06-2016
În Avidemux, pot elimina, destul de precis, anumite bucăți dintr-un film, sau pot lipi mai multe filme, rezultatul fiind un singur fișier video.

Selectare de la keyframe la keyframe

Mai întâi, deschid fișierul cu opțiunea File, Open.
Selecția se face cu butoanele A și B: cu A, marchez începutul, cu B, sfârșitul.
Dacă trebuie să selectez o zonă chiar la început, e suficient să marchez doar sfârșitul (cu B), iar ca să selectez o zonă la sfârșitul filmului, e suficient să marchez începutul (cu A).
Cu tasta Delete, șterg bucata de film selectată.
Dacă există o selecție, când salvez, se salvează doar selecția.
Cu Edit, Reset Edit, se reîncarcă fișierul.
Când selectez o zonă ca să o șterg, ultimul frame trebuie să fie întreg (keyframe). Pentru aceasta, pot folosi tastele cu săgeți sus-jos. Primul frame din selecție poate fi selectat oricum, nu contează că e întreg sau nu. În schimb, când fac o selecție ca să o salvez, este invers: primul frame trebuie să fie întreg, și ultimul nu contează dacă e întreg sau nu.
Dacă există frame-uri incomplete, la salvare se afișează mesajul:
"The video is in copy mode but the cut points are not on keyframes. The video will be saved but there will be corruption at cut point(s)."
Asta înseamnă că fișierul se va salva, dar e posibil să se observe unele defecte în punctele (la momentele) unde am decupat.
Frame-urile incomplete apar, de exemplu, dacă folosesc play și stop ca să stabilesc începutul/sfârșitul selecției, sau tastele cu săgeți stânga-dreapta, pentru că în cazurile acestea, filmul nu se oprește exact într-un keyframe. Ar trebui să folosesc tastele cu săgeți sus-jos ca să ajung într-un keyframe și abia apoi să marchez începutul/sfârșitul, cu A/B, și să șterg selecția.
Frame-urile incomplete le pot identifica și corecta, ținând cont de valoarea setată pentru keyframe în programul cu care înregistraez. De exemplu, dacă această valoare este o secundă, știu că trebuie să am keyframe-uri din secundă în secundă, la navigare cu tastele cu săgeți sus-jos, adică timpul trebuie să aibă valori întregi în aceste puncte. Primul caz când nu se întâmplă așa, este un frame incomplet, pe care trebuie să-l corectez. Navigez înapoi până la un keyframe (valoare întreagă pentru timp), marchez începutul selecției, apoi înainte până la primul keyframe (aici nu e valoare întreagă pentru timp, dar știu că e keyframe, pentru că, cu tastele cu săgeți sus-jos, ajung doar în keyframe-uri). După ce șterg selecția, defectul este corectat și pot continua, ca să îl găsesc pe următorul.

Salvare fară compresie

Înainte să salvez:
- la Video Output, selectez copy
- la Audio Output, tot copy
Cu setările acestea, nu se face compresie la salvare, iar dacă e nevoie de editări suplimentare, e mai avantajos să deschid fișierul salvat, fiind mai scurt.
- la Output Format: MP4v2Muxer (sau ce format am nevoie)
Apoi salvez cu File, Save.

Lipirea mai multor filme în Avidemux

Deschid primul film cu opțiunea File, Open, iar pe următoarele le deschid cu File, Append. După ce le adaug pe toate, salvez în mod obișnuit.